top of page
Concrete_edited.jpg
Concrete_edited.jpg

När man nu ger sig på att byta pickup finns lite att fundera på

Finns inte ljudet i gitarren så hjälper inte en ny pickup! Det är viktigt att förstå att pickupen inte tillför något ljud, den tar upp de strängvibrationer som gitarren alstrar och de formas till stor del av gitarrens fysiska egenskaper. Saknas det frekvenser i gitarren så kan ingen pickup i världen lösa det. Jämför en Les Paul med en SG – det är ganska lika i grundkonstruktionen men Les Paulen har en lönntopp som förstärker de högre registren och ger mer bett i tonen. Så man kan inte få Les Paulens ”woman tone” i en SG genom att sätta i en annan pickup Men om det finns en komponent med ditt ljud som du gillar och vill ha mera av, då kan det vara läge att byta pickup.

_MG_7532.JPG

Jag bygger alla typer av pickuper

 • Humbucker: full size, mini, Firebird, 

 • Singel coil; strata, tele, P-90, Gold Foil

 • Wide Range

 • P-90

 • Gold Foil

Jag gör många varianter av flera modeller och har du behov av något särskilt så kan jag bygga det.

_MG_7503_edited.jpg

Widerange pickup in Humbucker format

P90 in Humbucker format and standard Humbucker

Concrete_edited.jpg

 • Magneterna – Alnico är den vanligaste typen av magneter i pickuper och finns i olika varianter som 2, 3, 4, 5 och 8. Därtill finns också keramiska magneter. 

 • Trådtyp – plain enamel, heavy formvar och poly.

 • Trådtjocklek. De vanligaste är AWG 42, AWG43 och AWG44, (AWG betyder American Wire Gauge)

 • Antal varv som läggs på spolen. 

 • Geometrisk utformning av pickupen som bredd eller höjd.

 • Typ av konstruktion. En pickup med underliggande magnet som på Gibson ger en helt annan karaktär än en pickup där polerna utgörs av magneter, som på Fender.

_MG_7507_edited.jpg
 • Vaxning. Många tror att en pickup måste vaxas – det kan vara gynnsamt av flera orsaker men det kan också hämma vissa egenskaper. Många klassiska pickuper var ovaxade och det finns många som föredrar ovaxade pickuper. En ovaxad pickup kan ge upphov till en hel del feedback, framförallt när man spelar högt med en del gain.

 • Att sätta en kåpa på pickupen påverkar magnetfältet, dvs magnetfältet blir något svagare vid strängarna, det gör att induceringen i spolen blir något lägre. Det är framförallt materialet i kåpan som påverkar. Kåpor gjorda i Nickel/Silver är att föredra, undvik billiga kåpor från Kina, dessa är ofta gjorda i lite tjockare mässingsplåt. En metallkåpa tar bort framförallt lite av de höga frekvenserna, men det är ingen dramatisk skillnad Plastkåpor har i princip ingen påverkan.

När du beställer en customtillverkad pickup bildar jag mig en uppfattning om vad du söker, ofta utifrån en existerande pickup eller gitarr. Vi resonerar vad det är du vill ersätta eller förändra - kanske mer topp, mindre midrange eller helt enkelt mer eller mindre styrka. Genom att ändra en eller flera parametrar som magneter, lindningstråd, antal varv m.m. kan jag bygga en pickup som motsvarar ditt ljudideal.

Mini Humbucker

Vilka faktorer påverkar ljudet i en pickup?

Det finns ett antal faktorer som påverkar pickupen och ger dem dess olika karaktärer:

Concrete_edited.jpg
_MG_7509_edited.jpg

Humbucker

_MG_7511_edited.jpg

Humbucker in Soapbar format

bottom of page